Jak vybrat to správné víno?

 

Víno je nejkulturnějším alkoholickým nápojem na světě. Setkáváme se s ním, jak při různých slavnostních příležitostech, tak i při běžných každodenních činnostech. Nemá jen punc luxusu či prestiže.

V dnešní době je na trhu mnoho vín, kdy pro zákazníka může být složité, vybrat to správné.

Výběr ovlivňuje několik faktorů.

Mezi ty základní bezesporu patří při jaké příležitosti budeme víno konzumovat, k jakému jídlu jej párovat, s kým budeme víno pít.

Osobně nikdy nevybírám víno podle ceny. Neznamená, že dražší mě musí nadchnout. To samé, ale nelze očekávat ani u vína s podezřele nízkou cenou.  Při nákupu uvažuji nejprve s kým budu víno pít, dále výběr odrůdy, kategorie vína (suché, polosuché, či polosladké) a  v neposlední řadě ročník.

A které víno z našeho vinařství doporučit?

Ke každodenní konzumaci určitě jednoduchý a nekomplikovaný ller Thurgau. Na prach suché víno s jemným muškátovým aroma a ovocnými tóny citrusů.

 

Pokud bych chtěl něco složitějšího, sáhl bych po Ryzlinku rýnském či Chardonnay.  Tato vína jsou komplexní s širokým spektrem aromatický tónů, které přecházejí plynule do chuti.

Pro milovníky sladkých vín máme v nabídce dvě vína a to Tramín a Cuvée. V Tramínu převládá čajová růže a lehká kořenitost. V Cuvée naopak lesní jahoda v kombinaci s rozkrojeným ananasem.

Z červených vín můžu doporučit určitě vlajkovou loď vinařství, a to Rulandské modré. Zrálo několik měsíců ve francouzských sudech. Víno je těžší s nádechem povidel a ostružin.

 

Pokud s červenými víny začínáte, můžu doporučit Cabernet Sauvignon. Víno záměrně  vyráběné pro začátečníky, kdy se jedná o lehké, nekyselé, netříslové červené víno s nižším obsahem alkoholu.

 

 

Jak víno správně degustovat? 

  • Výběr vhodné sklenice: Použijte sklenici s dostatečně velkým kulatým dnem, aby víno mohlo dýchat a uvolňovat své aroma. 
  • Vzhled a barva vína: Podívejte se na čistotu a intenzitu barvy vína. Také si všimněte, zda má víno nějaké bublinky nebo sedlinu.
  • Vůně: Při degustaci vína je důležité vnímat jeho vůni. Zakryjte sklenici rukou a zkuste identifikovat různé vůně, které cítíte, jako jsou ovoce, koření, květiny nebo dřevo.
  • Ochutnejte víno: Dejte si malý doušek, udržujte víno v ústech a vyhodnoťte jeho chuťové vlastnosti, jako jsou sladkost, kyselost, hořkost či dřevitost.

Po ochutnání si dejte chvilku na to, aby víno mohlo dýchat a uvolňovat své aroma. Pak můžete ochutnat víno znovu a zkontrolovat, zda se jeho chuť a aroma změnilo.

Pamatujte si, že degustace vína je subjektivní záležitost a každý má svůj vlastní vkus. Takže si užijte toto zážitek a zkuste si všimnout co nejvíce různých chutí a vůní, které víno nabízí. A kdybyste si s degustací nevěděli rady, nabízíme řízené degustace.

Vytvořeno s ❤ v dílně ViVa marketingu